Sølden-gletscherområdet

Sölden i uge 42

Efterårsferie i sol og sne
(af Annette og Lars Møller)
For første gang var vi på ski i efterårsferien, og det var bare en kanon oplevelse. Vi deltog nemlig i klubbens uge 42-tur (2001) til Sølden-gletscherområdet i det Sydvestlige Tyrol i Østrig.Kl. 5.00 lørdag morgen trillede vi ud af indkørslen i Rinkenæs og lørdag aften ved 19.30-tiden, efter en hel dag på 7-eren fra Flensborg til den østrigske grænse, trillede vi ind på en campingplads ved en idyllisk sø lige nord for den østrigske grænse ved Füssen. Vi besluttede at vente med Fernpass til søndag formiddag i dagslys.

Efter 2 timers kørsel søndag formiddag landede vi som den sidste familie på campingpladsen i Sølden ved ca. 11-tiden. De 6 øvrige familier fra klubben var allerede kommet.

Campingpladsen i Sølden har gode faciliteter, ligger tæt på hovedgondolen op til vinter-skiområdet, men det er halvdyrt at bo her og pladserne er ekstrem små, i hvert tilfælde de pladser, der blev tildelt os.

Sølden ligger i ca. 1400 meters højde over havet, så bilen skal arbejde lidt på den ca. 13 kilometer lange bjergvej op til gletscher-skiområdet. I løbet af de 13 kilometer stiger vi fra de 1400 meter over havet til ca. 2900 meter på parkeringspladsen ved liftstationen. Gletscher-skiområdet ligger fra de 2900 meter over havet til ca. 3300 meter over havet.

Sjov oplevelse at køre op. Midt i et solbeskinnet og sensommergrønt bjerglandskab kommer den snehvide gletscher pludselig til syne i det fjerne. Jo nærmere vi kommer kan vi begynde at skimte små prikker, der bevæger sig i det hvide. Det er skiløberne. Dem var der egentlig en hel del af, da der var flere træningslejre forud for Alpin World Cup i Sølden, der blev afholdt i weekenden efter vor afrejse. Men de generede os bestemt ikke og der var masser af plads og god sne til os hele ugen.
Der er 2 gletscher-skisystemer, der er forbundet med en tunnel såvel på bjergvejen som i selve skiområdet.

Solen, der skinnede fra en skyfri himmel hele ugen, var hårdest ved sneen på den sydvendte side (siger jo sig selv). Her var til gengæld også bedst at være – lunt og dejligt hele dagen, men sneen blev lidt opkørt og sorbet-agtig hen over middag. På den nordvendte gletscher var der skygge, koldt og iset fra morgenstunden, men her var sneen perfekt hen over middag. Så vi skiftede lidt mellem den ene og anden side.

Dagene gik med skiløb, fælles frokost på parkeringspladsen ved den sydvendte gletscher, hvor temperaturen flere dage sneg sig op på små 20 grader, fælles frokost på en grøn plet på gletschervejen, fejring af et utal af fødselsdage, after ski hver dag ved vognene på pladsen og så ud i byen og spise sammen et par gange.
Sølden by er en rigtig skiturist-by med tilbud af alle arter lige fra bar(e) damer til dans på bordene. Der skal nok være rigtig gang i den i højsæsonen, men det beskedne antal af gletscherskiturister i byen på dette tidspunkt formåer heldigvis langt fra at få byen til at koge. Her ånder fred og ro på denne tid af året.Til gengæld stinker der af varme bremsere og brændte bremsebelægninger i tidsrummet fra kl. 15-17, hvor skiløberne kører ned fra bjerget – mange af dem på bremsen hele vejen.

Fredag over middag sled vi for sidste gang et par millimeter af bremseklodserne på vej ned af bjerget. Så var det slut for denne gang.

Hjemturen
Vi startede hjemturen kl. 14.30. Trods et utal af ledige pladser, slidte bukseknæ for at bede om lov hos campingfatter til at blive til sidst på eftermiddagen fik vi med nød og næppe og mange formaninger lov til at blive til kl. 14.

På vej ud af pladsen kørte vi hen over alle de biler og campingvogne, der (ikke) holdt i kø for at komme ind. Vi så dem i hvert tilfælde ikke. Det hele gav genlyd af tomhed og vi undrede os meget over campingpladsens gæstfrihed eller mangel på samme.
Samme vej hjem som derned. Tak til jer alle, der var med til at gøre ugen til en rigtig god oplevelse.